Britse politici leven dezer dagen in een parallel universum: premier Theresa May staat onder grote druk om haar overeenkomst met de Europese Unie over de Brexit aan te passen of af te blazen. Tegelijk wijst niets erop dat de Europese Unie bereid is tot heronderhandeling.
De Britse regering stelt een stemming in het Lagerhuis over de Brexit-deal met de EU mogelijk toch uit. Premier Theresa May overlegde maandag met haar belangrijkste ministers.
Meerdere Britse media berichten op basis van ingewijden dat de premier heeft besloten de cruciale stemming van dinsdag af te blazen.
May zou zo een grote nederlaag in het parlement willen voorkomen. Zelfs binnen haar eigen partij bestaat veel weerstand tegen de deal met de EU. Haar woordvoerster sprak eerder op de dag tegen dat sprake is van uitstel. May legt om 16.30 Nederlandse tijd een verklaring af.
Als het parlement de Brexit-deal afwijst, dreigen chaotische toestanden. De Europese Commissie benadrukte maandag nog eens dat May niet in Brussel hoeft aan te kloppen voor nieuwe onderhandelingen over betere voorwaarden. “Er ligt een overeenkomst”, zei een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU. “We gaan niet opnieuw onderhandelen.”
Zowel binnen May's Conservatieve Partij als bij Labour menen vooraanstaande politici echter dat heronderhandelen wel mogelijk is.
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die naar verluidt een oogje op May’s baan heeft, zei zondag tegen de BBC dat de premier terug moet naar Brussel. Hij impliceerde dat de huidige deal onacceptabel is. “Als de premier volgende week naar Brussel kan gaan en zegt ‘Ik vrees dat jullie Ierse oplossing niet alleen heel impopulair is in het land, maar ook in het Lagerhuis’, dan denk ik dat ze wel zullen luisteren.”
En Labour-leider Jeremy Corbyn gaf maandag aan dat "de deal van Theresa May de slechtst denkbare deal is, omdat die schadelijk is voor het VK. Ze had terug moeten gaan naar Brussel om te heronderhandelen of verkiezingen moeten uitschrijven, zodat een nieuwe regering dat kan doen."